Gazevés Cudar Időben

a feliratkoztál kertészeti oldalakra és követője is vagy néhánynak face-en, akkor most az van, hogy nyílván mindenki arról ír, és mindenhol azt látod, hogy mit kell tenned ősszel a kertben.

Én is hasonló témát próbálok feldolgozni, de kicsit gondolok a lakásban élőkre is, ahogy szoktam. Az egyik téma a komposzt és a magaságyás ötvözése, mert ezt én ősszel szoktam. A másik pedig hogy ha mindent zúzmara és hó borít hogy jussunk zöldhöz, vitaminhoz, gazhoz, ami saját. Nem is olyan bonyolúlt, de egy kis kreativitás és odafigyelés szükséges hozzá.

A neten sokat olvashatsz magaságyásokról, millió féle létezik, mindegyiket ajánlom! Én alkalmazom őket, de még van bőven építendő példány. Szívem vágya hogy egyszer mindegyik gyönyörű víztározós pácolt akácfa lesz…Nagyon nem akarom részletezni, hogy milyen rétegeket kell kialakítani és miket kell beletenni egy magaságyásba, mert a Google mindent megmutat. Lehet nagyon magas, de lehet alacsonyabb. Lehet henger formájú, vagy téglalap. Ahogy neked jó. Azért érdemes ősszel összerakni, mert tavasszal töpörödni (van ilyen szó?) fog, vagyis tömörödni. Esik az eső, meg a hó, meg mászkálnak rajta a madarak….szóval tavasszal jó esetben egy 20 cm-t még rá kell tölteni. Alulra faágak, fanyesedék kerül, ez az első réteg, de ez úgyis lejön a metszés során a gyümölcsfáidról, de a szomszédésról biztos. Utána gazok. Gondolom van bőven a kigyomlált ágyásokból. Aztán fűnyesedék, vagy egy gyeptégla fűvel lefelé. Erre én félérett komposztot teszek, mert így a komposztláda is ürül egy kicsit, és az ágyást is fel tudod vele tölteni. A legfelső rétegre pedig érett komposzttal és egy kis trágyával kevert föld kerül. Ez legyen a legjobb minőségű. Én idén készítettem a klasszikus fa ágyás mellé két rendhagyó, újrahsznosított anyagokból épült ágyásokat is. Ennek több oka van. Egyrészt borzasztó mennyi lom gyűlik össze egy családi házban, mennyi sok szemetet termelünk és itt most kivételsen nem a társadalmunkra gondoltam. Másrészt a mexikói egérdinnye is amolyan futkosós, mint a borsó meg a bab, és jövőre egyszerűen megfordítom a kertet. Ami eddig felfele kapaszkodott, az most lógni fog! Ebből pedig kényelmesen kifuttatom.

A rétegezési elvet itt is követtem, még tavasszal töltök bele földet. Nem baj, ha nagyobb a pereme, mert addig felfele kúszhat, aztán majd onnan kifelé. Azért írtam az elején, hogy én ötvözöm a magaságyást a komposzttal, mert lényegében egy komposzt tetejére teszek földet és az a magaságyásom. Egy magaságyás ennél precízebb, de hát a trehányság is ugyanolyan hatékony nálam, így most ez belefér. Amúgy ha a komposztod tetejére elültetsz egy palántát vagy egy tökmagot és szerencséd van, ott is megindul, bár itt fontos hogy megfelelő arányúak legyenek a komposzt összetevői. De erről majd egy másik bejegyzésben. Csináltam idén szalmából is ágyást, azt most nem mutatom be, mert mindenre hasonlít, csak nem ágyásra…igaz a csigák is imádják, úgyhogy még tökéletesítésre szorul, majd jövőre egy újat lefotózok. Ez a mostani, maradék kerítésből és hálóból van összetákolva. Igazán eredeti, tuti fogalma sincs a szomszédnak mi ez :)))) 

Szóval ha egy dolgot tudtok csak megcsinálni a kertben idén, akkor az egy magaságyás legyen. Atyaég, mennydörgést hallottam…visszaszívom… ÁSSÁTOK FEL A KERTET, aztán kezdjétek el az ágyást! 🙂

Na igen, és most jön a kihívás! Télen frisset enni, ami a tiéd. Brit tudósok kimutatták, hogy ha télen az ablakban nevelsz kis zöldféléket, akkor a földből egy kis öntözést követően magok kelnek ki 😮 Gondoltad volna?! Kipróbáltam, nálam működik! Nézd csak:

Na jó, most hazudtam, mert még nincs tél, sem cudar idő. Őszinte leszek, a nagy kísérletezés csak az idei télen kezdődik nálam. Minden lesz a lakásban, ami nyáron a kertben. Legalábbis ez a cél. Igaz a férjem még nem tud róla, hogy a cipők helyén virágláda lesz…Amit biztosan tudsz termelni, azok az aprócskább levelesek és fűszerek. Itt például az egyik kedvemcem a zsázsa. Alig kell föld hozzá, van aki csak papírszalvétára szórja a magokat. De a madársaláta, rukkola, tépősaláta, újhagyma, vizitorma,… mind mind szépen szüretelhetők az ablakban is. Aki ismer az tudja, hogy szeretek újrahasznosítani, bár anyu ezt úgy fogalmazza meg, hogy: „minek szedsz össze minden szemetet édes lányom?!” Nyílván ez túlzás…de tény, hogy szeretem a régiségeket és a pet palackokat 🙂 Az ablakban is flakonok, csini túrókrémes és joghurtos dobozokat tartok. (Persze csak a fehéret, amin nincs „jogobella” vagy „pilos” felirat, igyekszem azért nem átmenni lomisba) A pet-eket át lehet alakítani víztározós edényekké, így ha kimarad az öntözés, vagy túl sok hasáb került a cserépkályhára, nem szárad ki a föld. Van egy videó, McMenemy Márk mosolyogva avat be minket ennek relytelmeibe, bár a net tele van hasonló turpisságokkal. Nézzétek meg, csípem a faszit:

Nem árulok zsákbamacskát, azért a lakásban termesztett zöldség nem olyan ízű, mint a napozós fajta, de még mindig a sajátunk és nem kell lemondanunk a kertészkedésről (most itt képzelem hányan néztek az ég felé és mondjátok: hiszen örülök, ha nem kell kimenni gazolni). Vannak határok is, dinnyével és káposztával mondjuk ne próbálkozzunk, bár ha van egy saját iskolai tornatermed, hajrá. Nyílván azért minden megoldható, hiszen valahogy a polcokra kerül a paradicsom is télen a boltokban, de én itt most magunkról beszélek. A hétköznapi „zöldkedvelőkről”, akik télen sem szeretnék lejjebb adni és sajátot szeretnének enni. 

A fűszernövények zöme imádja a napot és nem kell agyon öntözni. Ez jó hír, mert nagyobb az esély arra, hogy túléli a telet a párkányon, de itt is hangsúlyozom, nem ugyanolyan az ablakon beszűrődő fény, mint a szabad levegő. Sajnos nem fújja lágy szellő a bazsalikom levelét, vagy ha igen, elég gáz a szigetelés az ablakban, cserélj nyílászárót! Nem igazán szeretek cserépben kapható zöldfűszerrel „dolgozni”, mert gyakrabban leheli ki a lelkét, mint amit magról ültetek. Nyilván itt az idő, ami szerepet játszik, hiszen mire a rozmaring szép szikár lesz, addigra a hó is elolvad. Szóval a legegyszerűbb a fűszerkertből bementeni néhányat még a fagyok előtt. Metélőpetrezselyem, hagymafélék, bazsalikom, oregánó…ezek gyorsan kibújnak. Citromfüvet, mentát, rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát stb. érdemes dugványozni. 

Mivel a nagyágyúkat még nem próbáltam télen a nappalimban, ezért csak ezekről tudtam nyilatkozni. Ígérem, ha sikerül retket vagy paradicsomot, netán salátákat szüretelni a kanapáról január derekán, akkor megírom. Addig is légyszi ne vegyetek ausztrál hagymát, vagy olasz paprikát. Csak van egy maroknyi föld és egy kis párkány valahol a lakásban…