Bazsalikom nevelése

Miért olyan nehézkes a magról nevelt bazsalikom?

Már nagyon régóta kertészkedem és körülbelül 3 éve foglalkozom az oktatással is. Az idei évben kiemelkedően magas a kérés: miért nem nő a bazsalikom, vagy miért nem bújik ki? Összegyűjtöttem minden tapasztalatomat és igémet ezzel kapcsolatban, úgyhogy szemezgessetek!

Először is, a bazsalikom talán a legkönnyebben nevelhető fűszernövény, ha magról kívánjuk vetni. Tudom, ezzel most sokan vitatkoznak, de ha megbízható a magod és jó a földed, nincs is vele teendő

NEM KELT KI A MAG
– AtyaságosÚristen, NEM BÚJT KI! – írnak vagy szólnak kétségbe esve. – Már megint semmi….- kámpicsorodnak el… NO PANIC! A bazsalikom fényre csírázik. Igen, sokszor a föld alól is kiverekszi magát, de alapjában véve csak a talajra kell szórni a magokat. Ezt viszont mindig figyelni kell, ugyanis nagyon hamar kiszárad – nyilván mert a föld tetején van. A kismadár is csíphet a pocakjának és akár a csiga is átmászhat rajta. Sok veszély lapul meg a konyhakert sűrűjében, a csupasz mag igencsak veszélyben van. Ezért érdemes palántázni, vagy nagyon vékony homokréteggel takarni.

„KÉSZ, FELADOM, EZ NEM NŐ EGY MM-T SEM!”
Hát ugye aki el van kényelmesedve kéremszépen… aki ahhoz van szokva, hogy kibújás után egyszerre dzsungel van, az ne csodálkozzon. A bazsalikom kicsit lusti típus. Ilyenkor megnyomja magán a „szundi” funkciót és két szikleveles állapotában megtorpan. Kér még 5 percet, mint te hétfőn reggel 6-kor az első csörgés után. De ismét csak arra biztatlak, hogy ne röppentsd (van ilyen szó?) egy laza csuklómozdulattal a komposztra, hanem csak babusgasd. Megindul ne félj!

„JAJ EZ OLYAN SÁPADT ÉS NYURGA!”
Kis növényünk olyan, mint a feleségek – nem luxuskivitelben – igénylik a törődést. Muszáj visszacsípni, hogy bokros legyen és néha kell egy kis trágya is neki, hogy szép leveleket neveljen. A visszacsípést mindig ott kövesd el, ahol a kis levélnyelek vannak. Onnan majd kettéágazik a növény és dúsabb lesz. Sajnos sokan csak tépkedik a leveleket főzés közben, de az nem jó. Szárral együtt kellene…illene… Az alsó 2 levélpárt azért hagyd meg, hogy legyen muníció!

MEGVETTEM A METRO-BAN (SPARBAN,LIDL-BEN..) ÉS ÁTÜLTETTEM, DE NEM MEGY SEMMIRE.
Erre röviden azt tudom csak mondani: megérdemled. Növényt nem ilyen helyen veszünk, punktum!

HOGYAN KELL GONDOZNI?
Jó hírem van, ha már kibújt (palántákat májusi fagyosszentek után!) a metszésen kívül nincs vele dolgunk. A metszés pedig egy házias udvarnál a főzéshez szükséges gyűjtésben ki is merül. A tápanyag a szabadföldbe vetett bokroknál nem szükséges, ha jó a talaj, a palánták kiültetése után egy héttel ajánlok egy kis levéltrágyát. Imádja a sok vizet és a sok sok sok sok napot!

SZAPORÍTÁSA:
A legbiztosabb, ha egy szárat gyökereztetsz, hamar meg szokott indulni, de tőosztással is lehet próbálkozni. Nem mindig szereti, ha bolygatod a gyökeret, de ha elénekeled neki utána a „Kispiricsi faluvégen” című népdalunkat egyszerre magához fog térni hidd el!

Ha közben szép bokrom lett….

MIRE HASZNÁLJAM?

A bazsalikom szerintem csak frissen jó. Nyilván télre is ki kell találni valamit, de sajnos a nyomába nem ér a friss leveleknek egy tartósított verzió sem. Virága is ehető és mondanom sem kell, hogy gyógyhatású. A piacon ezer féle verziója fellelhető, futottam bele ehetetlenül furcsa ízbe és elképesztően zamatosba is. Kísérletezz, még most sem késő beszerezni magot!
Ahogy én szeretem: korzózom a sorok között és összegyűjtök aprócska üvegekbe sok sok levelet, óvatosan felöntöm olivaolajjal és lezárom a tetejét. Hűtőben nekem eddig a rekorder 2 évet is kibírt! Ezzel a módszerrel minden hatóanyag benne is marad, hiszen nem hőkezeltük 😉

Végezetül… az Isten megáldjon drága kertészbarátom, ne akard az egynyárit bemenekíteni télre mindenféle kiásással és cserepezéssel… elfáradt, nem akarja…. hagyd békén, kiszolgált! Fogj magot és vesd el cserépbe a párkányra. Kikel és majd ő már azt a klímát szokja meg! A bentit! 😉