Vitaminok a kertből!

Mit gyűjtsünk be télire, hogy megőrizzük az egészségünket?

Leginkább mindent, ami van! Hiszen minden növény, amit megtermeltünk sokkal sokkal jobb annál, amit a boltban vagy a piacon meg tudunk venni.Nézzük azért sorban, hogy mit hogy tudunk tartósítani úgy, hogy az értékes tápanyagokat megőrizzük. 

Dunsztok:

Már az elején szeretném leszögezni, hogy a lekvárba való felfőzés sajnos a legtöbb hasznos anyagot megöli a növényünkben. Így a hővel való tartósítás igazából nem nagy vitaminadag. Ennek azonban van egy barátibb módja: a dunsztolás. Ma már lehet kapni befőzőautomatákat, amikkel szépen, egyenletes hőfokon tudunk tartósítani. Nekem egy ilyen van:

Érdemes olyat venni, amin már van csap. Azért választottam ezt a márkát, mert nagyon megbízható és lehet hozzá passzítani ivólékészítő üstöt is. Nagyon praktikus, könnyű és kezes. 

Amit szeretek vele készíteni, azok a natúr zöldségek. Szeleteled, pürésíted, vagy akár egészben is belerakhatod, öntesz rá egy kis vizet és kész is. Sem tartósítószer, sem cukor, semmi nem kell bele. Így egy viszonylag alacsonyabb hőfokon tudsz télre tartósítani. Én a savanyúságokat is ebben készítem.

Aztán mit is lehet még? A befőzés bármivel működik. Készítek kechupot paradicsomból, kápiából lekvárt, de szinte bármiből lehet bármit. Ilyenkor a főzést követően egy 5 perces fejreállítás az üveggel és szárízdunsztban hagyd kihűl

 

Szárítás – aszalás:

Miket szoktunk így tartósítani? Leginkább a gyümölcsöket aszaljuk, zöldségek közül a paradicsom rakható így el. Szárítani nagyon sok mindent lehet. Szinte mindent, csak nem biztos, hogy megéri. Talán a leggyakoribb, hogy a fűszereket szárítjuk. Fontos, hogy amennyiben módod van rá, szabad levegőn történjen ez a folyamat és nap már ne érje. Levegőzzön és mindig nézz rá, forgasd. Lehet készíteni egy szárító szekrényt (sok ötlet van neten)

A szárítás során minden féle vitamint és tápanyagot megtart a növény, így nagyon hasznos feldolgozási forma. Azonban ezt követően tudni kell, hogy melyiket milyen célból és milyen tulajdonságáért fogyasztasz. A citromfű, kakukkfű mehet teába, mert forrázás után fejti ki hatását. A csipkebogyó azonban nem! A gyümökcsöket és a paradicsomot így magában fogyasztjuk, de kerülhet alkoholba vagy süteménybe is. Alkohollal egyébként aki ügyes, tinktúrákat is tud készíteni! Nézz utána hogy kell! (Füves Gyuri bácsi tud segíteni benne.)

 

CSIPKEBOGYÓ! Azért tartom ezt a növényt kiemelten fontosnak, mert szuper c-vitamin forrás. Azt azonban kevesen tudják, hogy a C vitamin 55-60 fok felett megsemmisül. Így kizárólag hideg kivonatos fogyasztással tudod a vitamint a szervezetedbe juttatni. Mi is az? Lássuk: a szárított bogyókat este egy pohár hideg vízbe teszed, reggel leszűröd és megiszod a vizet. A bogyókat ezt követően egy turmixba beledobhatod. 

Fagyasztani is szoktam, inkább olyan növényeket, amikkel könnyebb így dolgozni. Pl.: metélő petrezselyem. Őt sajnos szárítani nagyon nehezen lehet és a zamatát is elveszíti közben. Kis csokrokra osztom, majd egy-egy adagot feltekerek és mehet a fagyóba. Szoktam még gyalult tököt főzinek, vagy gyömölcsöket levesnek, turmixnak így eltenni. 

Pesto, olajok: Aromás növényekből ajánlom a pesto készítést. Én egy alapot szoktam kis üvegekbe rakni, majd használat előtt feltuningolom. Pl.: medvehagyma, rukkola, bazsalikom. Leturmixolom egy kevés olívaolajjal és sóval, majd a kis üvegekbe szuszakolom. Ha tele van, óvatosan felöntöm olíva olajjal, hogy lezárja. Mehet is a hűtőbe. Akár egy évig is elállnak. Használat előtt teszek hozzá pirított magvakat (fenyő, tökmag) tejszínt és parmezánt. Mehet is a tésztákra. De egy petrezselyem vagy bazsalikom sok egyéb ételbe is hasznosítható ilyen módon. 
Külön fűszeolajat is készíthetsz. Szárítva vagy frissen is beleteheted az olívába, de tiszta legyen! Mehet mellé rózsabors, fokhagyma, chili… ízlés kérdése.

Mindezek után csak remélni tudom, hogy kedvet kaptatok mindenféle tartósításhoz! Próbáljátok ki a recepteket, kísérletezzetek, mert télen nem mindegy, hogy mit eszel és abban mennyi a vitamin. Az sem mindegy, hogy vegyszeres-e? Na meg persze, hogy mennyi tápanyagot tartalmaz!