Fagyasztani is szoktam, inkább olyan növényeket, amikkel könnyebb így dolgozni. Pl.: metélő petrezselyem. Őt sajnos szárítani nagyon nehezen lehet és a zamatát is elveszíti közben. Kis csokrokra osztom, majd egy-egy adagot feltekerek és mehet a fagyóba. Szoktam még gyalult tököt főzinek, vagy gyömölcsöket levesnek, turmixnak így eltenni.
Pesto, olajok: Aromás növényekből ajánlom a pesto készítést. Én egy alapot szoktam kis üvegekbe rakni, majd használat előtt feltuningolom. Pl.: medvehagyma, rukkola, bazsalikom. Leturmixolom egy kevés olívaolajjal és sóval, majd a kis üvegekbe szuszakolom. Ha tele van, óvatosan felöntöm olíva olajjal, hogy lezárja. Mehet is a hűtőbe. Akár egy évig is elállnak. Használat előtt teszek hozzá pirított magvakat (fenyő, tökmag) tejszínt és parmezánt. Mehet is a tésztákra. De egy petrezselyem vagy bazsalikom sok egyéb ételbe is hasznosítható ilyen módon.
Külön fűszeolajat is készíthetsz. Szárítva vagy frissen is beleteheted az olívába, de tiszta legyen! Mehet mellé rózsabors, fokhagyma, chili… ízlés kérdése.