Pitypang „méz”

Ami igazából nem is méz..

De akkor micsoda? A bejegyzésből kiderül az is.
Az egyik délután épp a gyümölcsfákat méregettem nagyon közelről, hogy leszűrjem: idén is nagyon szorgalmasak a tetvek…. ekkor jött egy üzenet, amiben egy kedves kolléganőm fotót küldött a kész pitypang mézéről. Ezelőtt nem hallottam még róla, de kíváncsi lettem. Egy gazt.evő mindennel legyen képben az ehető virágokkal és gyomokkal kapcsolatban is. Mivel az én udvarom is csurig van – volt és lesz is pitypanggal, ezért azzal a lendülettel el is kezdtem szedni a fejeket….

Azt az elején gyorsan és NYOMATÉKOSAN szögezzük le, hogy ez NEM MÉZ, semmilyen köze sincs a valódi, aranyló gyógyító mézhez. Inkább csak az állaga és a színe miatt kapta ezt a becenevet. Ez egy pitypang aromájú szirup lesz, ami viszont nagyon finom vajas kenyérre csurgatva vagy egy limonádéhoz keverve. Arra mindenképp jó, hogy azt a sok szép virágot hasznosítsuk és legyen egy kis variáció a nyári hűsítő italokhoz is.

A citrom mindenképp bio legyen!

Az elkészítése gyermekded, egy gyakorlott háziasszony utána is olvas több helyen, hogy biztos nem marad -e ki valami munkafolyamat vagy összetevő… de nem. Hát lássuk:Szedj le kb 250-300 fej virágot. Ha szép nagyok, elég a 250 is. Kicsit tedd ki a napra, hogy kimásszanak belőle a bogarak. Érdemes „steril helyen” szedni, mert ezt bizony nem mossuk meg! Kiázna ugyanis a virágpor. Ha ez megvan, engedd fel 1 liter vízzel, és tegyél bele 1 nagyobb darab BIO citromot szeletelve. Nincs is más dolog holnapig. Ez szépen kiázik.
Másnap szűrd le, nyomkodd is ki, majd tedd fel főni. Itt jön a sokkoló mennyiségű cukor, ugyanis ehhez 75 dkg-ra lesz szükség. Öntsd bele és főzd 2 óráig. Nem kell őrizgetni, csak keverj rá néha. Ha letelt az idő és elkezdett sűrűsödni, mehet az üvegekbe.

Egy ekkora mennyiségből nekem 2 kicsi és egy közepes (300 ml) üveggel lett.

A gyermekláncfű tetejétől a talpáig ehető gyomnövény. Virága, levele, szára és gyökere is. Bár a szárában található tejnedv nagy mennyiségben már nem ajánlott. A friss leveleket egyétek főleg salátához keverve, vagy savanyítva. Tartalmaz C és B vitaminokat is, de itt ismét felhívom a figyelmet rá, hogy csak frissen fogyasztva. Hő hatására, ezeknek búcsút mondhatunk!
Epe és májproblémákra javallott a szakirodalom szerint és a „régi öregektől” én is mindig azt hallottam, hogy ami keserű, az csak jó lehet az emésztésnek!

Hát gazt.evők hajrá, akinek kedve van kísérletezzen és próbálja ki. Nagy kulináris élményt nem kell várni, de ismerjétek meg ezt a gyomnövényt, használjátok és egyétek!